Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα

Τα Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα είναι μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδος, που ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2.429 μέτρα και η επόμενη ψηλότερη είναι το Καταφίδι (ή Καταφύδι) με υψόμετρο 2.393 μέτρα. Καταλαμβάνουν τμήμα των νομών ΙωαννίνωνΆρτας και Τρικάλων. Το όριο τους στα ανατολικά είναι ο ποταμός Αχελώος που διαχωρίζει τα Αθαμανικά Όρη από την υπόλοιπη Πίνδο, ενώ βόρεια γειτονεύουν με τον Λάκμο. Η οροσειρά χωρίζεται σε δύο επιμέρους τμήματα. Το βορειότερο τμήμα που βρίσκεται στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων ονομάζεται Κακαρδίτσα και σε αυτό ανήκει η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς. Το νοτιότερο τμήμα είναι τα κυρίως Τζουμέρκα και ανήκει στο μεγαλύτερο τμήμα του στον νομό Άρτας. Έχουν χαρακτηριστεί μία από τις σημαντικές περιοχές για πουλιά της Ελλάδας και έχουν ανακηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο (Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου).  Τα Αθαμανικά όρη οφείλουν την ονομασία τους στο αρχαιοελληνικό φύλο των Αθαμανών που ήταν εγκατεστημένο στην περιοχή αυτή. Οι Αθαμάνες άκμασαν κυρίως τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. όπου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις συγκρούσεις μεταξύ Μακεδόνων και Αιτωλών. Το όνομα Τζουμέρκα είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει ελλέβορος.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Αθαμανικά_Όρη

 

Αξίζει να επισκεφτείτε..

Παρακάτω ακολουθεί σύντομη παρουσίαση όλων όσων πρέπει να δείτε κατά την επίσκεψή σας στα Τζουμέρκα. Ενδεικτικά αναφέρουμε, το γεφύρι της Πλάκας, το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, την Μονή Κηπίνας, το σπήλαιο Ανεμότρυπα, την Παναγία τη Χρυσοσπηλιώτισσα (αναφορά έχει γίνει και στην ενότητα αξιοθέατα) και πολλά άλλα..

 

 • Ιστορικό γεφύρι Πλάκας

  Το γεφύρι της Πλάκας, απέχει από το χωριό 16,7 χλμ και χρειάζονται περίπου 27 λεπτά για να φτάσετε εκεί.

  Ιστορικά και Λαογραφικά στοιχεία:

  Το 1863 ο Δημ. Αρβανιτογιάννης από τα Πράμαντα προσέφερε 30.000 γρόσια για την κατασκευή του γεφυριού. Όμως στα εγκαίνια αυτού του έργου το γεφύρι σωριάστηκε, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων. Το 1866 χτίστηκε το γεφύρι που υπάρχει και σήμερα, με έξοδα των Ιωάννη Λούλη από Αετορράχη, Αναγνώστη Λύτρα και Ιωάννη Ρήγκα από Πράμαντα του Αναγνώστη Μάρου από τους Μελισσουργούς, των κοινοτήτων Πραμάντων και Μελισσουργών, ενώ η κοινότητα Αγνάντων προσέφερε την ξυλεία για τις σκαλωσιές του οικοδομήματος. Επίσης, γειτονικές κοινότητες προσέφεραν χρηματικά ποσά και προσωπική εργασία. Για το χτίσιμο του γεφυριού υπάρχει η παράδοση ότι στέριωσαν άνθρωπο στα θεμέλιά του. Αλλοι ισχυρίζονταν ότι έβαλαν έναν Τούρκο κι άλλοι μια επιληπτική κοπέλα από το χωριό Μονολίθι. Το 1881 ο Αραχθος έγινε το σύνορο Ελάδας Τουρκίας και δίπλα από το γεφύρι της Πλάκας, από την νότια πλευρά, κατασκευάστηκε υποτελωνείο, ενώ και οι Τούρκοι κατασκεύασαν φυλάκιο κοντά στο γεφύρι. Στο χάνι που βρίσκεται κοντά στο γεφύρι το Φεβρουάριο του 1942 ήρθαν σε συνεννόηση οι αντάρτικες οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ και υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης των εθροπραξιών.

  (Πηγή: http://www.petrinagefiria.uoi.gr/gefiri.php?id=143)

  Το γεφύρι έπεσε την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015, μετά από σφοδρή κακοκαιρία και ενδεχομένως λόγω κακής συντήρησης.

 • Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης

  Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης, απέχει από το χωριό 17,2 χλμ και χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για να φτάσετε εκεί.

  Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Είναι πλακοσκέπαστος ναός τρίκλητης θολωτής βασιλικής χωρίς τρούλο με ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο. Ιδρύθηκε το 1730 αλλά ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων το 1827. Ξεχωρίζουν για την τέχνη τους το ξυλόγλυπτο τέμπλο και η μεγάλη εικόνα της Αγίας Αικατερίνης με επίχρυσο ανάγλυφο επικάλυμμα.

  Στον μύλο της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σχωρετσάνων συνήλθαν οι Τζουμερκιώτες οπλαρχηγοί για την προετοιμασία του ιερού αγώνα : Κατσαντώνης (Αντώνης Μακρυγιάννης)8, Καραϊσκάκης, Μακρυγιάννης, Κουτελίδας, Τσαρακλής, ο ηγούμενος της Μονής Διονύσιος και οι δημογέροντες των Σχωρετσάνων, Αγνάντων,Μελισσουργών, Πραμάντων και Χόσεψης (έτος 1819-1820). Πηγή ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ Αθανάσιος και Χρήστος Μακρυγιαννης

 • Το γεφύρι του Συγκούνα

  Στη διαδρομή για τη Μονή Κηπίνας κι αφού περάσουμε το χωριό Χριστοί, θα συναντήσετε τη γέφυρα που διασχίζει τον Καλαρρύτικο ποταμό, ακριβώς δίπλα, στο αριστερό σας χέρι, θα δείτε το γεφύρι του Συγκούνα.

  Το γεφύρι το κατασκεύασε ο Συρρακιώτης μεγαλέμπορος Συγκούνας, καθώς απ’ αυτό το σημείο περνούσε τα εμπορεύματά του προς την Άρτα. Πριν από την κατασκευή του γεφυριού η μεταφορά των εμπορευμάτων γινόταν μ‘ ένα συρματόσκοινο, που ήταν στερεωμένο στις δύο πλευρές του ποταμού.

 • Μονή Κηπίνας

  Η Μονή Κηπίνας, απέχει από το χωριό 42,1 χλμ και χρειάζονται περίπου 1 ώρα και 4 λεπτά για να φτάσετε εκεί.

  H Mονή Κηπίνας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου, χτισμένη στο κοίλωμα κατακόρυφου βράχου, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες. Στέγη του είναι ο συμπαγής βράχος που έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει ένα τέλειο θόλο. Το μοναστήρι χτίστηκε περί το 1212 μ.Χ. και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το όνομα της οφείλεται στους κήπους που καλλιεργούσαν κοντά στη μονή οι μοναχοί. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φθάνει ως τη βάση του βράχου και από εκεί ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και μια ξύλινη γέφυρα, οδηγούν στο μοναστήρι. Κατά την τουρκοκρατία, η ξύλινη γέφυρα ήταν κινητή και οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό ώστε να προστατεύονται από επιδρομές.

  Ο μικρός ναός της Μονής είναι γεμάτος με αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Στον πρόναο του καθολικού βρίσκεται μια μεγάλη σπηλιά, μήκους 240 μέτρων, στην οποία κατέφευγαν οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών για να προστατευτούν τον καιρό της Τουρκοκρατίας.

  (www.visitgreece.gr/el/religion/monasteries/moni_kipinas).

 • Δίδυμοι καταρράκτες και το χωριό Καταρράκτης

  Ο Καταρράκτης Αρτας είναι ένα ονειρικό χωριό που βρίσκετε σε υψόμετρο 800μ. στην αγκαλιά των Τζουμέρκων κάτω απο αλπικές κορυφές.
  Το χωριό πήρε το όνομα του απο τους δύο εντυπωσιακούς δίδυμους καταρράκτες ύψους 100 μέτρων περίπου, που γκρεμίζονται απο τις δυτικές πλαγιές των Τζουμέρκων με μια απίστευτη ορμή, όπου ο επισκέπτης όταν τους δεί και τους ακούσει απο κοντά, θα του προκαλέσουν δέος και θα συνειδητοποιήσει ποσο μικρός είναι, μπροστά στα θαύματα τις φύσης .