Τα ξεφλουδίσματα των καλαμποκιών

Τα ξεφλουδίσματα ήταν έθιμο του χωριού, όπως και πολλών άλλων, που χάθηκε στο χρόνο λόγω της γήρανσης και κυρίως της αστικοποίησης των κατοίκων. Λάμβανε χώρα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, τέλη Σεπτεμβριου συνήθως, όταν τα καλαμπόκια είχαν ωριμάσει και ήταν μια διαδικασία που απαιτούσε πολλά εργατικά χέρια. Έτσι αναπτύχθηκε η ανάγκη για μια μορφή συνεργασίας που έγινε δεκτή κι αγκαλιάστηκε από όλους.

Κάθε σπιτικό που είχε σπείρει καλαμπόκι, το Σεπτέμβριο έκανε τη συγκομιδή κι αφού διαμόρφωνε το χώρο του σπιτιού ή της αυλής του, συγκέντρωνε εκεί τους καρπούς για το ξεφλούδισμα, το ξεκαθάρισμα δηλαδή του καλαμποκιού από τα ροκόφυλλα.

Τα ξεφλουδίσματα αποτελούσαν μεγάλο γεγονός για το χωριό και αφορμή για τη συγκέντρωση των κατοίκων σε μεγάλες παρέες όπου οι ιστορίες, τα παιχνίδια και τα τραγούδια δεν έλειπαν κι έκαναν τη δουλειά πιο εύκολη.

Τι πιο σπουδαίο από τη ζωντανή μαρτυρία και περιγραφή αυτού και άλλων εθίμων του χωριού, που μας έρχεται από τη φωνή της Αγγελικούλας Φλωράκη, όπως καταγράφηκε στις 26/8/2016 μετά από ένα μεσημεριανό γεύμα και κουβεντούλα στο τραπέζι..

Ξεφλουδίσματα κι αλωνίσματα από την Αγγελικούλα Φλωράκη.